I morse kom de i buss till Norra Fjället – femtio elever i klass 7 från Västerskolan i Uddevalla, tillsammans med sina lärare.

Redan i vintras tog Vi i Bredfjällets Teatersällskap kontakt med kommunen och erbjöd tre kulturfriluftsdagar i maj. Tillfälle för dagens ungdomar att känna vibbarna från gångna tiders liv på det bohuslänska ”fjället” – hur folk bodde, åt, arbetade, kurerade sjukdomar och roade sig.

Göran Klang, Göran Berggren och jag delade upp besökarna i fyra grupper: fjällets historia, naturen, fjällbarnens skolgång – och bygget av en tänkt replik av Anna Jonsdotters koja, 17-åringen som år 1817 drevs ut från sitt hem i skogen med sitt nyfödda ”oäkta” barn.

Sjundeklassarna var väldigt go´a – men hade också mycket spring i benen. Det fanns en nyfikenhet när vi berättade och samtalade. Men också trötthet och en smula håglöshet hos somliga (”dom dygnar”, sa deras klasslärare, dvs vänder på dygnet och sitter natt efter natt framför datorn; ”det är därför dom är så trötta nu”.

Vi fortsätter med barn från klass 4 0ch 6 i morgon – och med ytterligare 60 elever nästa torsdag.

Roligt och meningsfullt; vi vill ju förmedla insikten om att även Sverige var ett fattigt land för inte så särskilt länge sen. Det kan vara bra att veta för oss som lever idag. Kanske gör det oss rentav lite mer tacksamma och ödmjuka…