Spelmanslag, folkdräkter, blåklockor i håret. Dans kring lövad stång. Sill, nypotatis och nubbe. Kan det finnas något mer svenskt än detta? Med rätta är vi stolta över denna underbara folkfest. När Sverige skimrar av skönhet, när nätterna står ljusa och doftande av nattviol.

De flesta av oss gläds också när vi ser hur nyanlända svenskar – kanske från krigets helvete – nu i frihet och relativ trygghet nyfiket avsmakar våra traditioner. För oss ”gamla” svenskar är det en rikedom att den stora världen landar mitt i vår nordliga fruktbarhetsblot.

Fast globalisering är ju egentligen inget nytt! Lövsångaren, Sveriges vanligaste sommarfågel är från Tanzania. Sädesärlorna på gräsmattan är egyptier. Tornsvalan under takpannan bor mesta delen av året i Sydafrika.

Och vad är vi själva om inte barn av den tropiska savannen? Bakom dig och mig står en gemensam afrikansk Urmoder, det kan naturvetenskapen idag bevisa. Ja, vår art, Homo sapiens utvandrade över Röda havet – och invandrade till Europa, till Sverige. Och till Asien, Amerika, Australien. Alltså är vi nutida människor bokstavligt talat släkt, allihopa! Och i själ och hjärta mera lika än olika varandra, även om exteriören må skifta till hudfärg och storlek och andra detaljer. Någon saklig grund för främlingskap har aldrig funnits, allra minst idag, i en värld som krympt till en ”by” där vi är mer beroende av varandra än någonsin för vår överlevnad.

Men ändå, så här på midsommarafton: Vem är svensk? På den frågan finns bara ett enda rimligt svar: Svensk är den som accepterar vår syn på frihet, demokrati och jämställdhet, som vill lära sig tala och förstå vårt språk, som vill arbeta och bo här i detta vackra men ack så ofta regniga och kalla land under polstjärnan. En människa som också har rätt att berika vår livsstil, vår musik, mat, konst och kultur med sitt eget arv.

Midsommarafton – vår egentliga nationaldag? – ger tillfällen att gestalta det mångkulturella Sverige. Men också anta de utmaningar som skuggar glädjen en smula: Klimathotet, upprustningen kring Östersjön, rasismen, 60 miljoner medmänniskor på flykt.

Men: ”Skönheten skall rädda världen”, skrev den ryske författaren Dostojevskij. Glad midsommar!