I måndags besökte vi Handelsman Flink, den trevliga krogen på Flatön. Räkmacka och öl, javisst. Men framförallt ett härligt ”infotainmentpogram” om Evert Taubes Ängölyrik, med hans makalösa texter och melodier skapade där på ön efter att skalden kommit dit 1942 för att kurera sin astma (något som strax lyckades tack vare nysilad mjölk, ägg och sunt bröd i Huldas kök!).

En stor och entusiastisk publik lyssnade till trubaduren Martin Bagges fina tolkningar och litteraturvetaren David Anthins lärda kommentarer, lättsamt serverade. Tillsammans är de bägge ”På kryss med Taube” längs hela Bohuskusten, med elva programkvällar. En guldgruva för Taubeälskare och kustkramare. Gustav Johansson, den ofattbart långsamme Flatö-handlaren – Everts vän, av högst densamme spefullt kallad ”Flink” – måtte ha njutit i sin himmel.

I väntan på konserten i Marstrands societetshus på torsdag kväll läser jag dels Anthins bok om Taubes liv och verk, dels den nyutkomna antologin Elva sidor av Taube