Ni vet väl att reportrar från amerikanska tv-bolaget CNN klassat Bohuslän som världens sjunde vackraste område? Jag hoppas att de också frossade på våra räkor när de var här. Och att ni gör det, kära semesterfirare och dito bohusläningar.

För några månader sen rasade en debatt i media som fick somliga miljömedvetna konsumenter att tro att det lilla läckra skaldjuret skulle vara ”utrotningshotat”. Förvirringen kulminerade när två vetenskapliga myndigheter – ICES och ArtDatabanken – gick ut med till synes olika budskap.

Men räkan är inte hotad. Saken är rätt enkel:

1. ICES, Internationella Havsforskningsrådet gör tummen upp fort fortsatt räkfiske. Orsak: De studerar räkbestånden under långa tidsperioder och ser att de alltsedan 1963 (då man började mäta) haft en överlag positiv trend i Västerhavet. Dock med ett markant undantag: Från toppåret 2007 fram till 2012 minskade beståndet, troligen på grund av kallare vatten med 30-50 procent – för att därefter öka igen. ICES gav därför EU-kommissionen beskedet att 10 900 ton räka kan fångas i östra Nordsjön under 2015 – biologiskt hållbart. Svenska båtars del av denna kvot i Skagerack är 1 426 ton.

2. ArtDatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet har ett helt annat uppdrag: Den ska kolla in vad som hänt de senaste tio åren i vår svenska fauna och flora. När de då kikar på nordhavsräkan noterar de förstås den stora dippen 2007-2012. De måste då enligt sitt regelverk sätta upp räkan på den så kallade rödlistan, i kategorin ”nära hotad”. Listan har ingen juridisk status men är en prognos över risken för enskilda arter att dö ut från Sverige.
Räkbestånden är alltså på väg upp efter dippen, den s k nyrekryteringen av småräka var 2014 god. Om vi skulle bojkotta bohusräkan – som Världsnaturfonden vill – kommer det snarare att innebära en rödlistning av bohuslänska småskaliga räkfiskare. Danska och norska båtar kan komma att fiska upp samma räkor och sälja dem till svenska butiker…
Vi ska givetvis vara ytterst varsamma om havens produktion. Och Bohusläns räkfiskare bör snarast certifiera sig. Men nordhavsräkor kan vi fortsätta att avnjuta. Och begrunda deras sagolika kärleksliv – med könsbyte mitt i livet!