Visste du att 4 av 10 svenskar, drygt tre miljoner, är med i en idrottsförening? Att nästan 145 000 barn och ungdomar varje dag samlas till 15 000 aktiviteter i dessa föreningarnas regi? Tack vare 650 000 ledare som årligen genomför 82 000 årsarbeten, mestadels helt ideellt!

Jag läser också i Demoskops undersökning (2012) att 7 av 10 svenskar regelbundet motionerar och idrottar; resten av europeerna ligger på 40 procent. Själv tillhör jag minoriteten som aldrig springer, joggar, går på gym, spelar golf (men strövar i skog och mark!)

Fotboll är överlägset störst, med 38 procent av de idrottande ungdomarna. Även jag har spelat boll – sommaren 1958. Sverige stod värd för VM det året, och en dag stannade en buss för kaffepaus utanför Ljungskile Turisthotell. I skolan intill genomled vi sjätteklassare en sömnig musiklektion. Plötsligt råkade någon av oss ut kika ut genom fönstret. Och skrek: Brassarna, brassarna! Med ljusets hastighet övergav vi den olycklige magister Fimpen, slängde oss utför trapporna och rusade fram till våra idoler. Som log och lugnt skrev sina autografer i våra små blå notblock: Världskändisarna Pelé, Vava, Didi, Garrincha…

Så blev även jag frälst. Satt som klistrad framför en flimrande tv-ruta när Brasilien spelade mot Österrike på Rimnersvallen. Och samlade traktens unga killar till en match på folkhögskolans gräsmatta. Efter en månad falnade min glöd….

Härom kvällen vandrade jag genom den vackra ekbacken till Uddevalla Arena, LSKs högkvarter. Sista onsdagen i varje månad i höst är alla välkomna dit för idéutbyte om fotbollens möjligheter att – utöver det rent sportsliga – fungera som en inspirerande, värde- och trygghetsskapande kraft. En viktig roll i ett alltmer segregerat samhälle där inte minst många ungdomar riskerar att gå vilse.

LSK är klubben som välkomnar även boll-nollor som jag. Och jag är ofantligt imponerad av det jag sett under de snart två år jag varit en smula engagerad i verksamhet utanför plan: den genuina idealiteten, det unikt stora ungdomsarbetet, kompisklubbarna, ledarna, miljöprojektet Gröna Bollen, klädinsamlingen till Syrien för några matcher sedan. Mm.

LSK är så mycket mera än elitfotboll!