Igår vandrade 24 personer i spåren på Anna Jonsdotter, 17-åringen som år 1817 dramatiskt kördes på porten av sin bror Andreas – och drevs att bygga och bo i en enkel koja på Bredfjället med sin nyfödda ”oäkta” dotter Anna Christina.

Min vän Göran Klang och jag ledde gruppen till en upplevelse av Fattig-Sverige så som det gestaltade sig i Bohusläns inland. Vi inledde med ett stopp vid Brattås (1 km öster om Norra Fjället) och stenruinerna från den tid (1865-1908) då Ljungs socken tvingade sina halta, lytta och dementa att trängas i små otäta stugor på det blåsiga fjället, i väglöst land fjärran från bygden.

Därefter besökte vi den troliga platsen för Annas koja. Efter drygt trettio år fick hon – efter att till sist ha vädjat till kung Oscar I! – lov att friköpa sin magra jordplätt och timra en bättre ”stöva”. Utmattad till kropp och själv dog hon, 57 år gammal. Dottern Christina var 43 år då hon gifte sig med soldaten Anders Simonson Björk från Ödsmål. 1861 nedkom hon med sonen Simon – men blev änka redan året därpå! 1867 dör hon själv i blodstörtning (hemoptys). ”Jag vaknade i min moders blod” berättar Simon långt senare. Fosterföräldrar tog hand om honom och vid vuxen ålder gifter han sig med Cecilia Rost och får bl a sonen Sven – som i sinom tid fostrar 16 barn med sin hustru Wilhelmina på Norra Fjället. Släkten Björk, stor i Ljungskilebygden, härstammar alltså från Anna Jonsdotter!

Med oss på vandringen igår var syskonen Dahlberg från Lyckorna, släktingar till Annas far Jon Gabrielsson.

Vi avslutade denna solvackra höstdag vid en replik av Annas koja som Göran Klang uppfört tillsammans med de elever och lärare från Uddevallas och Ljungskiles mellanstadieklasser som Göran och jag i höst samlade under tre dagar på så kallade kulturfriluftsdagar (Ett lyckat arrangemang vi, dvs i praktiken Bredfjällets Teatersällskap, även inbjöd till i maj)

Den som vill läsa mer om Anna Jonsdotters gripande livsöde kan ta sig en titt i några av följande böcker, med fylliga porträtt och faktauppgifter:

* Fjällbygd i Bohuslän av pionjären Åke Olsson (1987). Finns på bibliotek

* Röster från skogen av Stefan Edman, med text och bilder (av Jan Töve) från platsen för Annas koja vid Lövbergsdalen (2010) Boken handlar i övrigt om hela Bredfjällets natur och historia och en lång rad andra färgstarka män och kvinnor. Finns att köpa: Bokhandeln/nätet/Hembygdsföreningen i Ljungskile

* Drottningen av Bredfjället av Marcus Lundstedt/Christopher Eliasson. En utförlig skildring av Annas liv med foton av nutida aktörer i tidstypisk utstyrsel (2013). Finns att köpa: Bokhandeln/nätet/Hembygdsföreningen i Ljungskile

I Bredfjällspelen, som gavs i 22 föreställningar somrarna 2013 och 2014, har Anna Jonsdotter tillsammans med andra starka, ”rebelliska” kvinnor på fjället, en central roll. Föreställningen finns på DVD (och visas t ex idag, 18 oktober, på Ljungskilegården)