Premiären för Ljusa Ljungskile blev mycket blöt – och ganska kall. Ändå kom det under kvällen ett par hundra människor till torget för att lyssna på musik, tal, köpa brända mandlar, dricka glögg och umgås. Strax efter starten kl 17 vandrade ett 50-tal barn med sina föräldrar iväg i ett ljuståg runt samhället; lamporna var köpta på El och fritid och överskottet går till Läkare utan gränser i Mellanösterns flyktingläger. Scenprogrammen avlöste varandra med intervjuer om första glödlampan i Uddevallabygden, om Rotarys vattenprojekt som bringar ljusare framtidstro till 50 000 medmänniskor i Kenya; vidare blev det boktips, samtal med Åke Andersson om hur det känns att att snida ”Ljungskiletomten” mitt i sommaren mm. Pannlampsorientering, ljusskygga berättelser och hantverksutställning stod även på programmet, liksom nonstopvideo från LSKs matcher under säsongen. LSK-shoppen med rikt utbud av vackra saker plus möjlighet att köpa korv, bröd och kaffe var en populär plats liksom alla Centrums övriga kvällsöppna butiker och restauranger.

Kl 19 korades Årets Ljushuvud i Ljungskile 2015. I juryn hade vi 15 goda namn att välja bland, personer som gjort fina insatser för vårt samhälle. Vinnaren blev Elise Jonsson Ekwing som fick motta en rolig och vacker lampa, skänkt av El och Fritid – och ta till hjärtat juryns motivering:

”Elsie har länge på ett kreativt, nydanande och osjälviskt sätt varit engagerad i kulturföreningen L´Jazz, ett arbete som i många år skänkt tusentals människor från när och fjärran högkvalitativa musikaliska upplever och därvid också ytterligare satt Ljungskile på kartan och spridit ljus och glans över vårt samhälle”.

Regnet öste ner vid 21-tiden så det var bara fyra tappra som vandrade till kyrkan – utan facklor! I Ljungskile kyrka blev det så final för dagen med en meditation om ljus och mörker av vår kyrkoherde Stefan Klint. Musik bjöds i rikt mått av Brass 5-an (som även spelat hela eftermiddagen på torget) under kapellmästaren tillika jazztrumpetaren Niclas Geidvik ledning; Sofia Geidvik sjöng Armstrong mm. Basisten Magnus Rosén och vår pianisten Georg Keczan gav också den 60-hövdade meningheten en stark musikalisk upplevese.