Igår,3 mars medverkade jag med klimatinfo och diskussion på L´jazz, den livaktiga jazzklubben i Ljungskile. Inför den kvällen skrev jag den här krönikan i tidningen Bohusläningen:

Nu och långt framöver kommer Europa och Sverige att ha fokus på flyktingfrågorna. Lidandet, det kraftlösa EU – men också de positiva lokala möjligheter vi alla har att ge människor en nystart i vår egen kommun och bygd.

Kanske tänker vi att allting snart kommer att bli som förr, att dagens dramatik inom några år har blåst över. Men då tror vi sannolikt fel; världen kommer aldrig mer att bli som den var (ett påstående som väl alltid varit sant, fast nu mer än någonsin). Vi lever i de nya, stora folkvandringarnas tid, där barn och vuxna tvingas fly från krig och förtryck. Och allt oftare också från olidlig hetta, torka, felslagna skördar, översvämningar; kort sagt från klimatkrisens effekter.

PÅ FN-mötet i december i Paris kom 193 länder överens om att hejda den globala upp värmningen ”väl under 2,0 grader”, helst på nivån 1,5 grad. Ett framsteg vi alla längtat efter.
Men nu ska själva jobbet göras! Utsläppen av växthusgaser måste till 2050 minska med kanske 80-95 procent – från trafiken, industrin, energianläggningar, jordbruk, hushåll. Det är storpolitik men också lika mycket vardagsnära åtgärder där vi alla kan och måste bidra, somliga mer än andra.
Den energisnåla, fossilfria tekniken hjälper oss redan; vi har fått klimatsmartare bilar, pappersmaskiner, stålverk, hus, jordbruksmetoder. Den gröna tekniken – som den ofta kallas – är världsekonomins snabbast växande gren. Löftesrikt!

Dock visar all forskning att tekniken inte ensam förmår lösa klimatproblemet och till exempel förebygga klimatflyktingskapet. Skälet är att den materiella konsumtionen växer snabbare än den gröna tekniken. Därför måste det också till en ändrad livsstil framförallt i medelklassen i alla länder. Och främst hos sådana som vi som i decennier redan njutit en fantastisk välfärd och därför bidragit mer till uppvärmningen. Receptet för att fler i världen ska få ett gott liv – utan att jorden blir varmare – är att vi konsumerar mer kultur och färre prylar. Att vi fördjupar välfärdsbegreppet med upplevelser av musik, konst, teater, film, naturupplevelser, social gemenskap. Kulturtillväxt, skonsam för naturen.

L’jazz i Ljungskile har i kväll temat Jazz för klimatet. Digga musik, diskutera och lära, fika klimatsmart. Bra grej!