Igår avslutade jag en makalöst spännande bok som visar att vi svenskar är en bred mix av i huvudsak tre förhistoriska invandringsepoker. Med ny DNA-teknik baserad på mäns specifika Y-kromosomer kan man med häpnadsväckande noggrannhet kartlägga hur olika grupper invandrat till det vi nu kallar Sverige. Människor som du och jag brås på och är släkt med!

De första vandrade över ett torrlagt Öresund i spåren av den smältande inlandsisen, för 11 000 år sedan. De jagade, fiskade och samlade frukter och bär, var mörkhyade med blå (!) ögon och kom från Spanien, Portugal och kanske Nordafrika. Tusen år senare anlände grupper från öster, ljusare om kinden men brunögda.

Nästa stora invandring sker för sex tusen år sedan. Då är det bönder som slår sig ner, odlar vete och kikärter och håller tama får, nötboskap och getter. Varifrån? Jo, östra Turkiet och Syrien! Arkeologernas tidigare uppfattning att de ursprungliga jägarna och samlarna så småningom lärde sig bruka jorden är alltså inte korrekt. Bondefolk kom hit – från Mellanöstern! Och en del av deras gener sitter nu i våra celler. Liksom många av deras ord för sådd, skörd och grödor finns i vårt språk. Deras kärnområde i Turkiet är staden Diyarbakir, jordbrukets vagga, där jägarfolk började odla för 11 000 år sedan, kanske som följd av att en ny religiös kult krävde jästa maltdrycker.

Tredje migrationsvågen är folk från stäpperna i öst, indoeuropéer från bland annat Svarta havet. De är djurhållare som blivit immuna mot pesten, spridd av loppor och råttor. Folk dör där de drar fram, bland annat västeröver. För 4 800 år sedan gör de entré på vår jord, från öster, söder och via Jylland. Två tredjedelar av svenska språket kommer hit med dem. De vaktar sina hjordar från täckta oxkärror inredda med ylletyger. Drygt tusen år senare tillverkar de bronsföremål och handlar med medelhavskulturer. 40 procent av oss nutidssvenskar bär på gener från dessa människor.

Den här boken måste bara läsas alla som börjar inse att vi människor är mer släkt än vi anar. ”Svenskhet” kan vara värd att vårda, bara man vet att den är en mosaik, genetiskt och kulturellt. No man is an island! Bokens titel? ”Svenskarna och deras fäder sedan 11 000 år” av bland andra Karin Bojs, DN-journalist och 2015 års Augustvinnare.