I torsdags föreläste jag i Svenska Kyrkans församling i Frankfurt om Martin Luther, ”frihetsfighter och furstefjäskare”. Nästan på dagen 500 år efter att den 34-årige, omåttligt populäre teologiprofessorn spikade sina 95 teser på slottskyrkans port i Wittenberg! En frän attack på sin tids korrupta påvekyrka. Och själva startsignalen för reformationen och den kyrkosplittring vi ännu idag lever med.

Det var mina vänner operasångerskan Helena Döse med make Dietrich – sommartid boende i Ljungskile – som bjudit in mig till denna inspirerande och gemytliga miljö där Tysklandssvenskar från denna del av förbundsrepubliken ofta träffas för gudstjänst, musik, debatter och fest (snart julbasar och Lussefirande!). Efter föredraget serverades öl, vin och goda ostar. På tyskt grundligt och generöst vis.