Årets svenska julhandel kommer troligen att slå nytt rekord – med en omsättning på uppemot 80 miljarder kronor. Det blir i snitt cirka 7000 kronor per person. Matkostnaden är den klart största andelen.

Positivt är att alltfler av oss drar ner på hårda paket, inte minst av miljö- och klimatskäl. Många vet att upplevelsegåvor – med vissa undantag – tär mindre på planetens resurser än mobiltelefoner och andra prylar. Samtidigt som de kan ge minst lika mycket lust och glädje: teater, musik, böcker, naturupplevelser. Här en snabblista på tio ”gröna klappar”, stora och små:

1. Second hand-klappar
Självklart bra för att spara resurser och miljö.

2. Böcker, teater- och konsertbiljetter
Kittlande upplevelsegåvor med i allmänhet mindre material- och energislitage

3. Julmåltider med viltkött, ekologisk skinka, fisk och mycket grönt
Helt vegetariska måltider har minst klimatpåverkan. Älg, rådjur, vildfångad fisk har relativt liten påverkan. Vill du ha nötkött på bordet, välj svenskt/bohuslänskt naturbeteskött från djur som håller vårt landskap öppet och vackert.

4. Kosmetika och tandkräm utan mikroplaster
Mikroplaster skadar havets plankton, fiskar och fåglar. Välj Svanenmärkta varor. Eller kolla själv på innehållsdeklarationerna – och undvik produkter som innehåller polyeten, polypropylen och andra ämnen med namn som börjar på poly. 2018 ska regeringen sjösätta ett förbud, men det är alltså ännu inte på plats.

5. Miljövänlig kläder – nej tack till fleece
Rätt val av textilklappar är viktigt. Fleecetröjan innehåller mikroplaster

6. Fågelholk
Robust julklapp som främjar den biologiska mångfalden där du bor eller har sommarstuga. Kolla också på fladdermusholkar!

7. Elcykel
Glädjande nog har vi en boom för elcykeln – en trevlig och nyttig gåva med effekter på både klimat och kondition. Staten ger f n rabatt

8. Klimatflykting-support
Svenska kyrkan, Röda korset och miljöorganisationerna har massor av angelägna projekt man kan stötta. Googla!

9. Solceller på ditt villatak
Kul att göra sin egen helt klimatvänliga el med solpaneler som blivit 70 procent billigare på fem år. Försäljare finns i hela Bohuslän – googla!

10. Elbil
Grundplåt till bilen du i sinom tid ersätter din diesel med. Tills dess – älska också tåget och bussen.

GOD JUL!