Idag kl 18 tänder kommunen julbelysningen. Det är precis vad vi behöver i novembermörkret, ljus för ögat, ljus för själen. Mental energi och framtidshopp.

Vilka ljus för Uddevalla ser teamet kring Christer Hasslebäck, mannen som ska leda vår nya kommunstyrelse i en sexpartiregering fram till år 2022? Här är åtta ljus, kalla det fyrbåkar om ni vill, för allas vår resa de kommande fyra åren

1. Effektiva Uddevalla
Den nya regimen måste få Blåkulla – med respekt för all duktig personal – att fungera snabbare, mera effektivt. Kortare handläggningstider, bättre ”kundbemötande” i sin service till medborgarna. Pragmatism. Uddevalla måste snarast kravla sig upp från ”bottenplatsen” 238 i näringslivets ranking av Sveriges 290 kommuner.

2. Klimatsmarta Uddevalla
Hasslebäck, själv företagare, bör redan våren 2019 samla till en praktiskt idédag för näringslivet kring modern, lönsam och klimatsmart produktionsteknik, logistik och upphandling. Uddevalla Energi är en motor i hållbarhetsarbetet, senast med Solevalla, 920 solpaneler för elbilstolpar.

3. Kulturens Uddevalla
Något nytt kulturhus behövs inte, däremot en kombinerad konsert- och konferenslokal med god akustik, nära det kulturkluster som redan idag finns, med vår nationella stolthet Bohusläns Museum inklusive dess konsthall, Stadsbiblioteket, Biostaden, Folkets Hus och Regionteatern

4. Ökat stöd till positiva barn- och ungdomssatsningar
Akut viktigt i tider av segregering, våld och skadegörelse

5. Stadskärnan
Torps expansion tömmer Uddevalla centrum på butiker och folkliv. Här behövs snabba kloka grepp: Försköning, satsning på kultur, nöjen, besöksnäring. Flytten från det ”avlägsna” Blåkulla till ett kommunhus i stadens centrum hör också hit. Gör det under mandatperioden!

6. Ljungskile
Kommunens port i söder växer snabbt och sjuder av företagsamhet och kultur, senast manifesterat i en lokal byggabo-mässa. Hasslebäcks allians har lovat förverkliga Skarsjöprojektet, en riksunik satsning med idrott, skola och lokala folkrörelser. Säkrare väg till Ulvesund och en strandpromenad runt Ljungskileviken bör också få rum i budgeten de kommande fyra åren

7. Landsbygden
Värna boende och service utanför tätorterna. Och fortsätt kommunens röjning av naturreservaten, magneter för åretruntboende och turister

8. Bohusbanan
Ta ledartröjan och uppvakta de svenska och norska regeringarna om spårbunden gods- och persontrafik Uddevalla-Oslo via Svinesund.