Igår avslutades FN:s tredje havskonferens i franska Nice. Den första hölls på svenskt initiativ i New York 2017, den andra i Lissabon 2022.

I Nice var världens regeringar, forskare och ideella organisationer på plats för att fortsätta jobbet. För varenda en av oss är det livsviktigt att det går bra.

För utan friska hav får vi problem: Hälften av syret vi andas och som håller oss vid liv är gjort av alger i haven. Havsvatten lyfts upp av solvärmen och regnar ned över planetens skogar, åkrar och betesmarker. Haven är en kolsänka. De suger upp överskottsvärme och reglerar genom strömmar, isar och vindar planetens klimat så att årsmedeltemperaturen ligger på cirka 14 grader och gör kontinenterna beboeliga. Och, inte att förglömma: Tre miljarder människor lever varje dag huvudsakligen på proteiner från fisk och skaldjur.

Friska hav är A och O. Så hur är läget?

Larmen först, det positiva sedan: Vart tredje fiskbestånd, kanske mer, är överfiskat (källa FAO). Många arter bedöms vara utrotningshotade. Enorma mängder plast hamnar årligen i haven. Övergödning, oljespill och kemiska gifter stör livet i många kusthav.

Men i Nice lyfte man också fram ljuspunkter, allt går inte åt fel håll:

I flera områden av Stilla havet är uppemot 90 procent av fisket nu långsiktigt hållbart, tack vare att länder infört en tydlig fiskeförvaltning
Fisketrycket i Medelhavet och Svarta havet har minskat med 30 procent sedan 2013, och biomassan – mängden/vikten av fisken – har ökat med 15 procent. Totalt sett är dock bara 35 procent av bestånden på hållbara nivåer
Tonfisken är tillbaka på många håll, t ex här Västerhavet efter 75 års frånvaro. Tack vare strikt förvaltning är nu drygt 85 procent av bestånden livskraftiga.
Det man fightades om i Nice nu i veckan var bland annat bottentrålning, övergödning, gruvbrytning, plaster, klimat och biologisk mångfald. Och, förstås, det så kallade Havsavtalet (BBNJ) som ska göra det möjligt att skydda stora områden i havet från exploatering; just nu saknas dock 10 länders signaturer – däribland Sveriges – för att det ska kunna träda i kraft. 37 länder har dock enats om ett ”tillsvidarestopp” för utvinning av mineraler – kobolt, nickel, mangan m fl – som i stora mängder finns på djuphavsbottnarna och som behövs i pekskärmar, elbilsbatterier, solpaneler, vindkraftverk mm. Hur djuphavsresurserna ska nyttjas framöver försöker FN:s havsmyndighet skriva regler för. Men länderna har ännu inte kunnat enas.

Byfjorden då – hur går jobbet här? Bra! Syresättningen fortsätter och är en succé. Den vetenskapliga rapporten om de konstgjorda torskreven kommer senare i höst. Uppfödning och utsättning av torskyngel förbereds. Och efter midsommar ska bottenslammet analyseras av en grupp studenter under deras professors ledning.

Haven är allt livs ursprung och upprätthållare; drick en kopp kaffe och du har Skagerrak och Nordsjön i ditt blod!

Skön sommar vid havet!

STEFAN EDMAN