Om Stefan
Stefan Edman är biolog (fil mag i biologi, kemi, oceanografi och naturgeografi vid Göteborgs universitet) och teknologie hedersdoktor vid Chalmers. 2013 rankades han av tidningen Miljöaktuellt som nr 24 av Sveriges 100 ”miljömäktigaste”.
1973-1995 var Stefan lärare på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. I drygt fyrtio år har han arbetat med miljö och hållbar utveckling. Han har skrivit drygt 40 böcker i ämnet, gett tusentals föreläsningar, gjort radio- och TV, varit miljösakkunnig åt förre statsministern Göran Persson och drivit en rad projekt.
Stefan har också jobbat som sakkunnig åt miljöministern, varit ledamot av Naturvårdsverkets styrelse och regering-ens Miljövårdsberedning. 1993-94 var han vice ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen och 2000-2009 ordförande i juryn för Göteborgspriset för hållbar utveckling. 2005 presenterade han sin statliga enmansutredning ”Bilen Biffen Bostaden – om hållbar konsumtion”, som fick massiv medial uppmärksamhet och fungerade som katalysator och studiematerial för debatten om konsumtionens roll i miljö- och klimatfrågan. 2006 var Stefan generalsekreterare i regeringens Kommission för avveckling av Sveriges oljeberoende (med statsministern som ordförande). Samma år utnämndes han till Årets klimatkommunikatör.
För sina insatser har Stefan fått motta en rad utmärkelser, bland annat Harry Martinsons jubileumspris (2004), Sveriges ingenjörers miljöpris och Konungens silvermedalj i åttonde storleken.
Sedan 1995 är Stefan på heltid frilans som författare, föreläsare, krönikör (f n endast i Bohusläningen) och rådgivare. Han är bland annat ledamot av Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin och Smålands Akademi.
2012 fick Stefan Uddevalla kommuns kulturpris för sitt arbete med att dokumentera liv och historia på Bredfjället i Bohuslän (i boken ”Röster från skogen” och utställningen ”Flykt och frihet” på Bohusläns Museum). Han är initiativtagare, manusförfattare och projektledare för kritikerrosade Bredfjällspelen.
Tillsammans med Peter Muld har Stefan från 2019 gjort flera kortfilmer och en långfilm, ”Bredfjället i våra hjärtan” , alla på temat natur, människor, historia, kultur. Hösten 2022 hade de premiär på sin dokumentär på ”En badglad polis. Historien om samhället vid kilen”. Hösten och vintern 22-23 färdigställer de sin timslånga dokumentär om tillståndet i Västerhavet.