Tre dagar i maj kommer totalt 180 elever i klasserna 4-7 att besöka Bredfjället öster om Ljungskile – för att lära sig mer om hur folk bodde och levde häruppe på de magra markerna långt från bygden. Idag, måndag 13 april, möter Göran Klang och jag ett 2o-tal lärare och introducerar dem i detta fascinerande ämne.

Det började i höstas med att vi i Bredfjällets Teatersällskap frågade kommunens kultur- och skolförvaltning: Har ni lust att erbjuda grundskolorna och deras lärare en ”kulturfriluftsdag” i vacker natur och med en suggestiv historia? De tände på alla cylindrar! Fram tills nu har eleverna hemma i klassrummet fått se Bredfjällspelen på DVD och sedan arbetat med en rad frågeställningar. Och nu är det alltså dags för dem att få komma upp på fjället och med alla sinnen leva sig in i gångna tiders liv: Hur många kor och får hade man i de små gårdarna? Vad för slags mat åt man? Hur lång skolväg hade barnen över fjället? Mm mm. En viktig övning för att förstå både historien och vårt eget nu.