Min bror Thomas och jag ger nu ut vår pappas – Gunnar Edman – underhållande skildring av 1920-talets Marstrand. Boken heter Emil i Mystiska Huset och berättar om helt osannolika men underbara original i den lilla staden: Urmakare ”se-kunderna-gå” Nebb, ”transport”-Kalle Ryck med hästen Ida (som älskade att sörpla i sig kaffesump hos Café-Olga!), änkeborgmästarinnan Ållbråck. Och så Doktorn och Doktorinnan förstås och deras alltiallo, gubben Fink med plommonstop och spretiga svarta tår som vickade takten när Finken sjöng till eget dragspelsackompanjemang. Där, i deras märkliga hus och syrenbersåer möter läsaren också huvudpersonen. På 1960-talet fanns det tankar att göra biofilm av denna story. Om en tolvårig Emil vid havet, sex år innan Astrid Lindgrens busfrö från Lönneberga intog scenen.

Emil i Mystiska Huset kom ut 1957 och fick en uppföljare 1962, Emil har något i kikarn. Vi gör den nu i behändigt pocketformat med nytt omslag. designat av Kalas Reklam i Ljungskile (se ovan, denna sida)

Var och hur den säljs? I butiker, på biblioteket m fl ställen i Marstrand – förstås. Hela sommaren! Men kanske också på andra sätt som vi får återkomma till.

I morgon