Födelsedagen börjar med att Stefan som inbjuden gäst berättar för folkhögskolans elever och lärare om pappa Gunnar, författare och lärare.

Sedan kommer vi – min bror Thomas och jag med våra hustrur Eva och Britt-Inger – att ha en stilla stund vid Gunnars och Normas grav på Ljungs vackra, havsnära kyrkogård. Efter lunch besöker vi utställningarna om Gunnars böcker och tankevärld, dels på Ljungskile bibliotek dels på biblioteket i folkhögskolan.

Eftermiddagen tittar vi på ett inspelat TV-program från 1980-talet. Det inleds med att Gunnar står i sin typiska basker på Marstrands blåsiga klippor och blickar ut mot Pater Nosters fyrplats. Där var hans morfar Carl på 1870/80-talet fyrvaktare, anställd av självaste fyrbyggaren, ingenjör Gustaf von Heidenstam (skalden Verner von Heidenstams far)! TV-producenten Ingemar Glemme – Gunnars vän från uppväxtåren i Marstrand – fortsätter sedan sina intervjuer i andra miljöer, bl a i ett hus vid Paradisparken där Gunnars älskade mormor bodde.

Här på hemsidan kan du läsa om nyutgåvan av Marstrandsberättelsen om Emil i Mystiska Huset. Du kan även ladda ner Gunnars postilla i atomåldern, Skuggbild och verklighet (som kom ut 1963).

Notera gärna redan nu onsdag 12 augusti kl 19.00; då är du välkommen till en Gunnar-konsert i Marstrands kyrka med medlemmar ur Göteborgs kammarkör, trumpetaren Niclas Geidvik och sångsolisten Sofia Geidvik. Thomas och jag deltar med tal och uppläsning.