Efter en solvarm söndag med göktytor och gulsippor och – framförallt! – härliga vänner på södra Öland fick jag chans att medverka på en journalistutbildning i Kalmar. Temat ligger nära mitt hjärta: Varför skriva om naturen – och i så fall hur? Och grundfrågan: Vill dagstidningsläsare verkligen ha artiklar om grodornas kärleksliv, citronfjärilar, humlor och tussilago? Ja, menade kursdeltagarna: Intresset för den typen av texter är betydligt större än vad redaktionsledningarna anar!

Igår kväll gjorde vi en ”reportageresa” per cykel till Kalmar dämme, en kvävefångande våtmark vid havet, bestyckad med ivrigt fiskande hägrar, lekande abborre och sjungande sävsparvar. I morse fick journalisterna tota ihop en inledande ”smakretare” till en tänkt krönika om vad de upplevt. Vi läste sedan för varandra, kommenterade och hade trevligt.