I helgen var jag en av värdarna för Harry Martinson-Sällskapets årsmöte, denna gång för ovanlighetens skulle förlagt till Ljungskile. Normalt brukar man hålla till på Jämshögs folkhögskola i Blekinge, Martinsons hembygder.

På fredagskvällen tog Martin Bagge och jag emot ett 60-tal Harry-fans med Evert Taubes ”Inbjudan till Bohuslän” och ett kåseri om vårt landskap med sin helt unika skärgård (3000 öar, 4500 kobbar och skär!), av självaste CNN utpekat som en av planetens vackraste nejder! Martin är en vidunderlig trubadur som bland mycket annat tonsätter, sjunger och tolkar Martinsons dikter.

Helgen bjöd på föredrag om bohuslänska skaldinnan Ebba Lindqvist. Och den litterärt begåvade Strömstadsflickan Emilie Flygare-Carlén som blev 1840- och 50-talenss svenska bestsäljare med sina västkustromaner (”deckare”!, bl a Rosen på Tistelön och Ett köpmanshus i skärgården. Ellen Mattsson och jag själv funderade i varsin föreläsning över Harry Martinsons tidiga varningar för en alltför uppspeedad samhällsrytm där det djupt mänskliga riskerar att gå förlorat – och där naturen hotas.

På lördagsmorgonen, som bjöd på sol och fågelsång, gick vi en runda på folkhögskolans område, njöt och läste finurliga och träffsäkra Martinsontexter om flugsnappare, gräs, träd och lyckan över att som människor få vara inknutna i de levandes åldriga och sinnrika väv.

Söndagen ägnades åt buss-sightseeing till Klädesholmen-Margareta Hvitfeldts Sundsby-Morlanda kyrka-Handelsman Flinck på Flatö. Med Pär Lagerkvist lyrik och mer av Evert Taube.

Du unnar dig väl en stunds Martinsonläsning då och då? I bokhandeln och på biblioteken finns t ex hans samlade dikter. Jag utlovar många högtidsstunder i Nobelpristagaren Harrys sällskap!