I morgon måndag är det statsministerns tur att tala i Almedalen på Gotland. 2015 år är det första gången på kanske tio år som jag sitter hemma i tv-soffan i stället för att står nedanför talartribunen i Visby för att lyssna på partiledarnas förkunnelse.

Strax efter att Stefan Löfven valts till s-ordförande bad jag att få träffa honom för att diskutera partiets gröna politik. Det blev två möten i maj 2012. Utifrån min erfarenhet som miljöexpert hos Göran Persson uppmanade jag Löfven att göra en storsatsning på klimat-energi-grön skatteväxling, ungefär som vi gjorde då det begav sig åren 1996-2001 (länge sen nu!). Jag minns också hur jag fick Löfvens medarbetare att tända på idén att Stefan i sitt första Almedalstal helt skulle fokusera på de gröna frågorna. Så blev det nu inte.

Kanske handlar det idag om en medveten strategi inom regeringen där Socialdemokraterna överlåter till Miljöpartiet att stå upp för ett mera hållbart Sverige. Hur som helst förlorar sossarna opinionsmässigt på att framstå som oengagerade i dessa frågor – som ju inte minst unga väljare ser som de i grunden allra viktigaste!

Annie Lööf talade i kväll vällustigt om Centerpartiets gröna frälsarroll. Men hon ska inte tro att hon har monopol på en politik för grön tillväxt, förnybar energi och landsbygdspolitik. Särskilt inte som hon ju företräder en marknadsliberal samhällssyn utan de vassa ekonomiska styrmedel som krävs för att Sverige t ex ska klara sina klimatmål.

I morgon kväll i Visby har Stefan Löfven återigen ett gyllene tillfälle att visa hur han tänker gifta ihop jobbpolitiken – paradfrågan – med den gröna omställningen av Sverige. En självklarhet för alla oss som i decennier sysslat med frågorna. Ta chansen, Stefan!