I dag onsdag 15 juli ger jag två föreläsningar för allmänheten. Varmt välkomna:

Kl 17.00 i Resteröds kyrka, tema: ”Hur var klimatet på medeltiden?”

På 1000-talet när kyrkan byggdes kunde Resterödsbönderna – och alla andra medeltida bohusläningar – glädja sig åt ett varmt klimat, bra för odling. På brittiska öarna skördade man t om vin vi den här tiden ! Medeltemperaturen på somrarna var minst lika hög som idag. Men på 1300-talet, 200 år senare, slog kylan till – snabbt. 1315-1316 var ett fruktansvärt nödår. skördarna slog fel, folk frös…

Om detta o orsakerna till klimatförändringarna kåserar jag en dryg halvtimma.

Kl 19.00 på gräsbacken utanför Ljungskile gamla kyrka (kör mot Lyckorna, tag av mot höger),
tema: ”Från Big bang till sommarängen – en naturvetenskaplig skapelseberättelse”

Hur kan det bli blåklockor, gräs, räkor, människor? Vi är alla byggda av stjärnstoft – men hur gick det till? En vacker sommarkväll är rätt tid att luta sig bakåt, njuta av skönheten. Och fundera över vår långa historia på jorden och i universum. 40 min lättsam föreläsning varvad med musik av Sofia och Niclas Geidvik. Och sedan samling inne i den fina 1100-talskyrkan kyrkan