Förra helgen i Marstrand fick min bror Thomas och jag sällskap med 130 nyfikna när vi vandrade genom staden från Rådhuset till ”Mystiska Huset”, i 12-årige Emils fotspår. Till husets trädgård, ”Lustgården” på Kyrkogatan 19 där Kungälvs teatergrupp spelade upp en lustig tablå med det originella doktorsparet och deras gårdskarl Fink. Doktorinnan Angelina svävade elegant över gräsmattan, luktade på penséer och gullade med sin gamle frusne och stelbente make Abraham. Fink i plommonstop – med matservering åt fåglarna på brättet – sjöng en egen sång till dragspelsackompanjemang. Folk lyssnade, log och applåderade.

Alltihop är hämtat ur pappa Gunnars populära Emil-bok som vi nu tryckt i pocketutgåva och hela sommaren sålt i Marstrand – för att uppmärksamma att Gunnar Edman i år skulle ha fyllt hundra! I förordet till ”Emil i Mystiska Huset” berättar vi om Gunnars livssyn och alla de böcker kring livsåskådning, Gud, kosmos och människan han egentligen ägnade sig åt att skriva. Under ”jubileumsåret” har vi också haft biblioteksutställningar om Gunnars böcker och tänkande och en mycket välbesökt konsert i Marstrands kyrka (se annat blogginlägg). På denna hemsida ligger två böcker för nedladdning och läsning – ”Skuggbild och verklighet” och ”Att bara vara”