Kärnvapennedrustningens ikoner, svenska Alva Myrdal och Inga Thorsson log säkerligen belåtet i sin himmel i fredags när nyheten kom att årets fredspris går till ICAN, den globala kampanjen för att avskaffa världens kärnvapen. Det var ett utmärkt val. Men ännu vassare hade det varit om norska Nobelkommittén vågat ge priset till kärnavtalet mellan Iran och USA. Ett avtal som Obama och hans medarbetare mödosamt förhandlade fram men som president Trump vansinnigt nog kan vara i färd med att skrota om bara några dagar!

ICAN finns i 101 nationer och har sedan 2007 kämpat hårt för att förmå världens länder och inte minst kärnvapenmakterna att påskynda arbetet med att stegvis plocka bort de 15 000 kärnstridsspetsar som finns kvar; det är en tredjedel av dem som fanns på 1980-talet vapen, så en nedrustning har skett. Världen har också enats om både provstoppsavtal icke-spridningsavtal.

Trots att det alltså fortfarande finns atombomber nog att utsläcka mänskligheten ”flera gånger om” har vi de senaste årtionden förlitat oss på dessa processer. Men den akuta krisen på Koreahalvön och det snabbt upptrappade och smått osannolika ordkriget – med hot om utplåning genom kärnvapen! – mellan Donald Trump och Nordkoreas Kim Jong Un har visat att faran på intet sätt är över. Två oberäkneliga ledare med fingret nära knappen gör världen till en farligare plats att leva på.

Men motkrafter har också hela tiden funnits. ICAN är en av de främsta. Nu behövs en ny folklig debatt och mobilisering för kärnvapennedrustning lika stark som den klimatkampen förmådde skapa för tio år sedan. Det är inte minst viktigt när Natoländerna och kärnvapenmakterna vägrar skriva under, ratificera, den nya FN-konventionen för en kärnvapenfri värld. Här tycks också den svenska regeringen tveka inför hotet om att det närmare samarbetet med Nato – värdlandsavtalet! – skulle kunna äventyras om vi ansluter oss. Regeringen står här under tryck från USAs regering; för att vinna tid utreder man nu frågan.

Sverige har dock en lång tradition som global fyrbåk för kärnvapennedrustning – och jag hoppas att regeringen istället lyssnar tiil kloke Hans Blix, fd folkpartistisk utrikesminister och chef för FNs vapeninspektörer i Irak. Vad han säger? Sverige kan och måste skriva under!