Minns ni Peter Nilson? Astronomen som själv också var en stjärna – på att skriva essäer och romaner om det ofattbart stora kosmos och vår egen lilla blågröna planet i Vintergatans glesbygder! Häromdagen var det exakt tjugo år sedan han alldeles för tidigt gick bort i sviterna av en elakartad stroke. I torsdags hyllades han med ett symposium på Sigtunastiftelsen. Jag blev god vän med författaren på 80-talet och föreläste nu om ”Den gamla byn”, en sällsam skildring av småländska Möcklehult och dess människoöden under fem hundra år. Det är Peter Nilsons alldeles unika ”hembygdsskildring”, rik på fakta och reflektion om människans kamp för att överleva, om kärlek och hat, besvikelse och hopp. Egentligen ett gripande äreminne över alla småbönder i all världens byar genom alla tider, skriven på ett arkaiskt men samtidigt lättillgängligt och vackert språk. Fler borde läsa honom, och kanske börja med den fascinerande trilogin Stjärnvägar, Rymdljus, Solvind.

Igår, fredag talade jag om min bok ”Mot alla odds” i Falun. Idag medverkade jag på ett klimatseminarium i Ödsmål – och i morgon, söndag, föreläser jag på samma tema i Bäve församling i Uddevalla.